Schilderijen Claud Monet

Water Lilies; Het middelpunt van deze schilderijen was de geliefde bloementuin van de kunstenaar, met een watertuin en een kleinere vijver overspannen door een Japanse loopbrug. In zijn eerste serie waterlelies (1897-1999) schilderde Monet de vijveromgeving, met zijn planten, bruggen en bomen netjes gescheiden door een vaste horizon. Na verloop van tijd raakte de kunstenaar steeds minder geïnteresseerd in conventionele picturale ruimte te schilderen op canvas schilderijen. Tegen de tijd dat hij waterlelies schilderde, die afkomstig is van zijn derde groep van deze werken, had hij de horizonlijn helemaal afgeschaft. In dit ruimtelijk dubbelzinnige doek keek de kunstenaar neer en concentreerde zich uitsluitend op het oppervlak van de vijver, met zijn cluster van vegetatie drijvend temidden van de weerspiegeling van lucht en bomen. Monet creëerde zo het beeld van een horizontaal oppervlak op een verticaal oppervlak.

Deze werken vervingen de gevarieerde hedendaagse onderwerpen die hij van de jaren 1870 tot 1890 had geschilderd door een enkel, tijdloos motief – waterlelies.

Aankomst van de trein van Normandië, Gare Saint-Lazare

De impressionisten brachten vaak hulde aan de moderne aspecten van Parijs. Hun schilderijen zijn rijk aan scènes van grote boulevards en elegante, nieuwe gebouwenblokken, evenals prestaties van moderne constructie zoals ijzeren bruggen, tentoonstellingshallen en treinloodsen. Gare Saint-Lazare, aankomst van de Normandische trein, was in de jaren 1870 een bijzonder geschikte onderwerpkeuze voor Claude Monet. De terminal, die Parijs en Normandië met elkaar verbindt, waar Monet’s techniek van buiten schilderen in de jaren 1860 was gekoesterd, was ook het vertrekpunt voor steden en dorpen in het westen en noorden van Parijs, bezocht door de impressionisten. Monet voltooide acht van zijn twaalf bekende schilderijen van het Gare Saint-Lazare op tijd voor de derde impressionistische tentoonstelling, in 1877, en plaatste ze waarschijnlijk in dezelfde galerij.

Meer informatie over mooie dieren schilderijen