Wat is moderne kunst?

Het begin van de moderne kunst kan worden herleid tot de industriële revolutie. Deze periode van snelle veranderingen in productie en technologie begon midden de 18e eeuw en duurde ongeveer tot de 19e eeuw. Deze verandering had een diepgaande invloed op de sociale, economische en culturele levensomstandigheden in West-Europa, Noord-Amerika en uiteindelijk de wereld. Nieuwe vormen van vervoer, waaronder de spoorweg, de stoommachine en de metro, veranderden de manier waarop mensen leefden, werkten en reisden, en verruimden hun wereldbeeld en toegang tot nieuwe ideeën. Niet te verwarren met hedendaagse kunst, het label ‘moderne kunst’ verwijst naar kunst uit de late 19e en vroege tot midden 20e eeuw. Werken die in deze tijd zijn geproduceerd, tonen de interesse van kunstenaars in het opnieuw verbeelden, herinterpreteren en zelfs afwijzen van traditionele esthetische waarden van voorgaande stijlen.

Terwijl stedelijke centra floreerden, stroomden arbeiders naar steden voor industriële banen en de stedelijke bevolking groeide. Vóór de 19e eeuw kregen kunstenaars opdrachten van voornamelijk rijke beschermheren of instellingen zoals de kerk. Veel van deze kunst schilderde religieuze of mythologische scènes af die verhalen vertelden die bedoeld waren om de kijker te beïnvloeden en instrueren. In de 19e eeuw begonnen veel kunstenaars kunst te maken op basis van hun eigen, persoonlijke ervaringen en over onderwerpen die ze kozen.

De term wordt meestal geassocieerd met kunst waarin de tradities van het verleden zijn weggegooid in een geest van experimenteren. Moderne kunstenaars experimenteerden met nieuwe manieren van kijken en met frisse ideeën over de aard van materialen en functies van kunst. Meer recente artistieke productie wordt vaak hedendaagse kunst of postmoderne kunst genoemd. Moderne kunst begint met het erfgoed van schilders als Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Paul Gauguin.

Met de publicatie van The Interpretation of Dreams van psycholoog Sigmund Freud (1899) begonnen veel kunstenaars dromen, symboliek en persoonlijke iconografie te verkennen. Sommige kunstenaars experimenteerden met het expressieve gebruik van kleur, niet-traditionele materialen en nieuwe technieken en mediums. Onder deze nieuwe media bevond zich fotografie, waarvan de uitvinding in 1839 radicale mogelijkheden bood voor het weergeven en interpreteren van de wereld.

  • Expressionisme 1905 – 1940.
  • Kubisme 1907 – 1920.
  • Futurisme 1909 – 1914.
  • Dadaïsme 1920.
  • Constructivisme 1919 – 1934.
  • Abstracte kunst 1920.
  • Suprematisme 1915 – 1930.
  • De Stijl 1917 – 1944.

Replica moderne kunst

Op schilderijen gebied zijn er vele replica’s oftewel nauwkeurige kopieën van een voorwerp. Hierbij is en groot kwaliteitsverschil tussen verschillende aanbieders. Een aanbieder waarbij u maatwerk schilderijen kan laten schilderen tegen scherpe prijzen en een hoge kwaliteit is Artello.

Actie van de maand

Win een Sleevy laptophoes met het design van De Sterrennacht. Schrijf een interessant artikel over een Nederlandse kunstenaar en maak kans op een leuke laptophoes.

Meer informatie over abstracte kunst